Home

Engsyre (matsyre)

Rumex acetosa
Common sorrel
Foto Kristin Vigander Jar mai 2003 Foto Kristin Vigander Steigen juli 2006 Foto Kristin Vigander Steigen juli 2006
   
Latinsk navn Rumex er et gammelt latinsk navn for syre. acetum = eddik.
Familie Polygonaceae - slireknefamilien
Beskrivelse Stengel opprett, myk. Nedre bladplater pilformede, rent grønne, spisse, 2-5 ganger så lange som brede. 2-4 stengelblad med stengelomsluttende bladfliker og tenner på slirene. Blomsterstand glissen, med enkle grener. Hos unge planter er bladene samlet i en rosett, senere strekkes de rødgrønne bladstilkene og blomsterskudd utvikles. Små rødgrønne blomster sitter i sparsomt grenete eller enkle blomsterstander. Plantene er særbu med hann- og hunnblomster på hver sine planter. Lukt og smak er syrlig og frisk.
Størrelse 30-90 cm
Voksested Eng og mark, men også i åpen skogsmark, langs veikanter og elvebredder eller på fjellet. Ofte på sur og næringsfattig jord.
Utbredelse Forekommer i hele landet
Svalbard: Bare funnet på steder nær bebyggelse
Innholdsstoffer Den syrlige smaken kommer av det høye innholdet av oksalsyre. Engsyre er en god vitaminkilde.
Spiselighet og bruk Blad og blomst kan brukes. Unge rosettblader brukes frisk i salat eller kokt i supper, sauser, marinader og til fiskeretter. Stengel og blomst er egnet som garnityr. Engsyre bør inntas i små mengder på grunn av oksalsyreinnholdet, og fortrinnsvis i retter med melk, som binder oksalsyren.
Forvekslingsarter Kan forveksles med bakkesyre Rumex acetocella, men bladene hos engsyre er bredere enn hos småsyren og hele planten er mye større. Det sikreste kjennetegnet som skiller dem er at de nederste bladflikene peker nedover hos engsyre, mens de stritter utover hos småsyre.
 
Foto Kristin Vigander Råstul Hjartdal juni 2017 Foto Kristin Vigander Råstul Hjartdal juni 2017  
Foto Norman Hagen Foto Kristin Vigander Lista juni 2006 Foto Kristin Vigander Lista juni 2006